< tilbage

Der er mere end én måde

 

Portrætfotograf Vibeke Frøsig afsætter gerne et par timer, når et brudepar eller familiens håbefulde pode skal fotograferes - det er nødvendigt for et godt resultat, mener hun.


Østjysk WEEKEND, lørdag 28. oktober 1995


Af Helle Nørgård

- Jeg har ingen intentioner om at lave decideret provokerende portrætfotos, der ligger meget langt fra det traditionelle, men omvendt er jeg villig til at tage den tid, det kræver, for at få det rigtige udtryk frem i folk, understreger Vibeke Frøsig.

Hun er uddannet fagfotograf og har for kort tid siden etableret sig som selvstændig i den nordlige del af Århus.

Hun har tidligere været ansat hos forskellige fotografer, men det afgørende skridt i retning af at starte sit eget kom efter tre måneder hos hos hoffotografen Rigmor Mydtskov.
Vibeke Frøsig lægger ikke skjul på at hun er et forbillede.

- Jeg var hos hende i tre måneder op til jul, hvor der jo er meget travlt, og jeg sugede til mig. Hun har en holdning til sit fag og en respekt for de folk, hun portrætterer. Her bliver ikke gjort forskel på nogen.
- Fru Jensen får lige så meget tid og respekt som dronning Margrethe, og Rigmor Mydtskov lader sig ikke begrænse af at der 8-12 billeder på en film.

Det er nogenlunde de samme principper, Vibeke Frøsig arbejder ud fra. Hun skelner groft sagt mellem det, hun kalder afbildning og portrætfotografering.
Et hurtigt pasfoto vil altid være afbildning, mens et godt portrætfoto tager tid.

- Der er tale om et samarbejde. For at fange det rigtige øjeblik skal der først og fremmest strømme energi ind i kameraet, og det kræver en vis fortrolighed - tryghed, om du vil - mellem fotografen og modellen. Det er her, tiden spiller en vigtig rolle, og jeg gør meget ud af at fortælle folk, at vi har al den tid, vi behøver, forklarer Vibeke Frøsig.

- Når først modellen finder ud af at vi bliver ved, indtil det er godt nok, så slapper vedkommende som regel mere af, og det giver en mere naturlig situation. Det er da klart, at folk gerne vil tage sig godt ud, når de skal portrætteres - vi er alle forfængelige - og det gælder både kvinder og mænd, understreger Vibeke Frøsig, der portrætterer såvel børn og brudepar som forretningsledere og kunstnere.

Hvad der kommer ud i sidste ende, afhænger meget af, hvem hun skal portrættere, og hvad de skal bruge billederne til. Det snakker hun altid med modellerne om, før de går igang. Forretningslederen skal måske bruge billederne som PR-materiale og til årsberetninger, mens brudeparet dels selv skal have minder om den store dag - dels have nogle billeder til familien.

- Lige meget hvad, så kræver et godt portrætfoto stor tålmodighed, og både fotograf og model kan være helt psykisk udmattede, når seancen er færdig, forklarer Vibeke Frøsig.

- Det er svært at forklare i ord, hvornår man sikkert har fanget det rigtige øjeblik. Det vigtigste i et portræt er udstråling, og den kommer, når folk bliver engagerede -måske endda provokerede. Så lyser deres øjne, og så er der udstråling.

Da udstrålingen er så vigtig, foretrækker Vibeke Frøsig også personligt det sort/hvide fotografi frem for et farvebillede.

- Farverne kan i værste fald stjæle for meget af billedet fra modellen, og så er det sværere at fange den udstråling, jeg gerne vil have, siger hun.
- Jeg kan altid se, når den er der. Problemet er som sagt, at det tager tid at få det frem, og det er et stort dilemma, at folk ikke vil eller kan afsætte den tid, det oftest tager, forklarer Vibeke Frøsig.

Hun kalder konsekvent dem, hun fotograferer, for modeller - ikke kunder, hvilket vidner om respekt for de mennesker, hun arbejder med.
- Gør jeg det... det har jeg egentlig ikke tænkt over, siger hun og sidder så lidt at funderer.....
- Men det er måske fordi, jeg skeldner kraftigt mellem afbildning og portrættering. Det kan lyde beskedent, og beskeden er Vibeke Frøsig også, når hun taler om sit arbejde. Hun er meget påpasselig med at understrege, at den måde, hun tager portræt-fotos på bestemt ikke er ny og revolutionerende.

- Det har fotografer gjort siden fotografiet blev opfundet, siger hun og hiver en bog med gamle, levende portrætfotos af Nadar ned fra hylden som bevis, mens hun uddyber;
- Billederne er fra 1850'erne. Man kan se at han trækker noget personligt frem i hver enkelt model. Alle modellerne ser forskellige ud - fordi de er forskellige.

- Enhver fotograf har sit eget udtryk, og sådan skal det også være. Folk skal selv kunne vælge, hvad de gerne vil, og dem der vælger mig, er nok dem, der har fået en lille smule allergi over for "bedstemors fotografier", smiler hun afvæbnende og tilføjer;
- Måske skal der også en holdningsændring til. I dag bliver langt de mennesker portrætfotograferet, når de mener, der er en speciel anledning - bryllup eller konfirmation eller andet - til det.
- Men hvis man virkelig finder et billede spændende, er det måske i virkeligheden nok til at hænge det op.

< tilbage

 


 

Copyright © 1997
Fotograf Vibeke Frøsig
Birkhøjen 21- DK 8382 Hinnerup
Telefon: (+45) 87 64 08 12
E-mail: admin@frosig.dk
URL:
http://www.frosig.dk